2020-11-20 14:54:22• hírek • Szatmár.ro

Véradásra buzdítanak a csendőrök is

„Mihez kezdhetsz 10 perccel az életedből? Megmenthetsz egy életet. Épp eddig tart egy véradás. Te is megteheted. Ingyen van. A jótettek felbecsülhetetlenek. Csatlakozz hozzánk, adj vért” – buzdít közösségi oldalán a Szatmár Megyei Csendőr-felügyelőség, melynek tagjai rendszeresen „vérüket ontják” az állampolgárokért.

Doina Crișan, a Szatmár Megyei Vérközpont vezetője nemrégiben szerkesztősünk megkeresésére elmondta, amióta változott a törvény, és a koronavírusból kigyógyult személyek már nem csak egy negatív PCR-teszt eredményének bemutatásával adhattak vérplazmát, egyre többen jelentkeznek véradónak. Most már elegendő egy, a háziorvos által írt, vagy a DSP által kiállított igazolás, mely bizonyítja, hogy az adott személy túl van a fertőzésen. Elmondta ugyanakkor, hogy nem csak plazmára van szükség, hanem „egyszerű” vérre is, hiszen más jellegű, transzfúziót igénylő esetek is adódnak szép számban.



Vért minden 18. életévét betöltött egészséges, legalább 50 kilogrammos személy adhat, ám azt fontos tudni, hogy a véradás előtt nem ajánlatos alkoholt vagy zsíros ételeket fogyasztani, illetve az is várjon még egy kicsit a véradással, aki az adományozás előtti egy-három hónapban antibiotikum kúrán, sebészeti vagy fogászati beavatkozáson esett át. A vérközpontban minden reggel várják a jelentkezőket, akiktől átlagosan 450 millilitert vesznek le. Cserébe a véradók egy fizetett szabadnapot, hét ételjegyet, illetve egy ingyenes véranalízisen való részvétel lehetőségét kapják, viszont talán ettől fontosabb a morális elégtétel, hiszen adományunkkal emberéleteket menthetünk meg.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: